vineri, 15 octombrie 2010

Heart -- All I wanna do...

Aici pe un film care a mai aparut pe blog, ca un colaj (intr-o postare a Emei, parca, dar nu mai reusesc sa o gasesc acum), si la care eu sigur am plans, oricat de "for girls" ar fi el... :-)

Dupa mine, patina Cassavetes transpare la tot pasul (nu a putut sa nu-mi aminteasca de bijuteria "Love streams", ca evocare de departe)...

Iar Noah imi aminteste de un alt personaj drag mie, tot asa cu umor, liber, "industrieux" si whole-hearted, dintr-un film italian recent art & essai dupa mine din pacate mult prea putin cunoscut, "Parlami d'amore", al lui Silvio Muccino (el e si tipul / personajul -- Sasha).
Filmul m-a tinut à bout de souffle incontinuu :-)
Chiar daca unii spun ca e artificial, pe mine m-au dat gata muzica (Chet Baker), cadrele, felul tintorettesc in care cadea lumina in incaperi ;;-)
Tot cu triunghi ca si aici, dar inversat :-)

Iar piesa - ajungem enfin si la ea ! :-) -, imi canta relentlessly cand priveam cu multi ani in urma din iesirea cortului lacul Calcescu din Parang -- noaptea era fantastic !
Stanci de jur inmprejur, exceptand o singura parte, iar sus bolta reflectanda in apa si in consonanta cu stancile...
Iar sunetul dupa mine usor usor metalic al piesei parca se reverbera pe peretii rocheux...
Nici nu am cuvinte...

23 comentarii:

Ema spunea...

offf! lac, Parang... momentan inaccesibile mie...
despre film am mai zis intr-adevar, era o melodie cantata de Billie Holiday
http://pentrumuzica.blogspot.com/2010/07/ill-be-seeing-you-billie-holiday.html

despre piesa asta - numele spune totul, e o piesa de facut dragoste - aoleo, am zis asa ceva? va veni oprobriul public...

vlad popic spunea...

Daaa, si mie, that's way i'm yearning for them...

I'll be seeing you, aceasta era melodia, merci bcp, Ema ! O ascultasem atunci in tandem cu o varianta "strutocamila" Françoise Hardy & Iggy Pop (http://pentrumuzica.blogspot.com/2010/04/
francoise-hardy-iggy-pop-ill-be-seeing.htm)

Cu piesa - nu zic nu, chiar mi-am pus problema reactiei publicului... Dar *post* post :-)

Ema spunea...

pe finutul meu l-am botezat Sasha! Are aproape doi ani si este incantator! E un nume care mie-mi place foarte mult, dar nu mai auzisem niciun barbat care sa se numeasca Sasha (stiam doar alint Sasha de la Alexandru) - tre sa vad neaparat filmul cu Sasha :-)
tipul asta care regizeaza si joaca e neascut pe 14 aprilie - ia sa vedem ce face un regizor berbec :-P

vlad popic spunea...

Very nice ! ;;-)
Si cum raspunde el acolo: "- Comè ti chiama? / - Sasha...", ce prozodie, privire si potrivire de cadru si lumini ! :-)

A propos de Sasha imi aduc aminte de un alt exemplu real, mai putin stralucitor poate, "intrupatorul" lui James Richard Beaumont din telenovela americana kilometrica ce ne marcase perioada imediat post-90s ;-)

Cata O spunea...

@Vlad
mi-a placut termenul folosit de tine pentru a-l descrie pe Noah, si iti inteleg sentimentul fata de el, dar intradevar Caietul (sau jurnalul) e o evocare de departe, cu accent pe departe pentru mine a filmelor lui Castravetes.. ca sa nu zic ca nu au nimic in comun chiar.. ceea ce ar fi probabil o exagerare, dar putin imi pasa acum.. desi Caietul e pe ansamblu misto, acum, revazand secvente, scenele kitch imi provoaca ameteala..

@Ema
interesanta perspectiva asupra melodiei

vlad popic spunea...

scene kitsch cum zici, dar le-am vazut coland bine la melodie, deci per ansamblu efectul m-a marcat pozitiv :-)

dar da, doar anumite priviri ingenue si gesturi aparent intamplatoare ale protagonistilor sunt ceea ce voiam sa zic prin "de departe"... :-)

Cata O spunea...

o sa fiu mai precis, ca sa nu dau impresia ca sunt chiar asa bou pe cat par. deci mie nu mi-a placut ideea ca tre sa o dezbrace in toata casa si sa arunce haine peste tot. pai cine dracu sta sa adune toate hainele alea ? si 2 ideea de semineu.. si 3 cat de machiata e ea. pai cum ? ne machiem dar ne place un taietor de lemne ? ce veverita mea e asta ? dar filmul mi-a placut. e un monstru sacru, ca sa zic asa.

vlad popic spunea...

O sa incerc sa fiu si eu pointu ca tine :

1°. nu doar el a dezbracat-o pe ea, ci si ea pe el, iar apoi fiecare isi aduna propriile haine, ea intai pentru ca pleca si-l lasa singur in pat, apoi el a doua zi de suparare : mai bine sa se ocupe cu ceva, fie si stransul hainelor, decat sa-i vina vreo idee bizara, nu?

2 cerc. semineul mi se pare foarte practic drept mijloc de creat atmosfera... Si am putea deci considera ca facea parte din arsenalul lui de seductie, n'est-ce pas ?

3°. machiajul ei poate ca arata tocmai faptul ca ea se revendica de la o clasa sociala mai inalta... accentuand astfel contrastul fata de el, dupa celebra formula "The lady and the tramp"... Ea este une personne soignée, comme il faut (sau mai bine spus incearca sa fie), iar el, une personne barbue.... Metafora contrastiva mi se pare foarte reusita, iar machiajul mi se pare un accesoriu in acest sens...

In rest, ma bucur de monstrul sacru pentru tine :-)

Cata O spunea...

am vazut azi o scena dintr-o telenovela romaneasca.

el si ea in lift. el ii zice ceva, dupa care se repede la ea si O ARE in lift. ea sta cu spatele lipit de peretele liftului si cu picioarele in jurul lui. la un moment dat, poate din lipsa de imaginatie, el ramane foarte mult timp cu nasul intre sanii ei. poate ca prietenul actritei era gelos, nu stiu, poate regizorul nu a mai avut imaginatie sau poate asta trebuie sa se vanda. un cliseu.

scena urmatoare. se deschide usa liftului. acolo astepta nevastasa, care cand ii vede, INTELEGE. si fuge, fuge, pe strada afara, unde da o masina peste ea. se poate deja presupune ca n-o sa moara, ca sa mai dureze vreo 80 de episoade. el alearga dupa nevasta-sa, o vede, si brusc isi aduce aminte ca o iubeste. ii ridica capul in ciuda contraindicatiilor pentru cazuri de urgenta (dar astea nu fac parte din cultura spectatorului tipic) si striga. chemati o ambulanta. nu stiu de ce face asta. eu in locul lui o chemam doar eu. prietena din lift ajunge si ea, ca alerga mai incet dupa el, si vede scena si se ia cu mainile de gura (gest firesc). el striga: criminalo, tu ai omorat-o (gest nefiresc, pentru ca el se daduse la tipa in lift). intr-un final, dupa 1 min de film, aveam ameteli si din cand in cand greturi.

Liliana spunea...

@cata
cred ca de la atata autocunoastere...

foarte draguta melodia si rascolitor filmul...nu stiam nimic despre el inainte sa-l vad intamplator, apoi am vazut ca e un clasic, da...

Busu spunea...

@john eu rezonez cu ce spui tu si iti cam dau dreptate

cred ca pe popic l-a ametit frumusetea tipei si cum in anumite scene seamana cu tipul, s-a identificat cu rolul

ce nu pricep eu nici in ruptul capului este semineul ca atmosferic .. pai focul aminteste de vremurile cand stramosii nostrii gateau prada si cu mainile pline de grasime se incalzeau in jurul focului

mai degraba o camera calduta in intregime (nu doar dintr-o parte), un pat cu asternuturi pafumate si mult loc de manevra .. de fapt in alte culturi mult mai erotice, focul nici nu apare in cadru, toata atmosfera se bazeaza pe arome si tactil

Busu spunea...

dar piesa este foarte misto si potrivita, asa cum a zis si Ema

vlad popic spunea...

Mie semineul imi aminteste de focul interior incaperii, ca reflectare a focului interior protagonistilor, o reflexie :-)

Conotatia cealalta e disipata ca un nor trecator :-)

Dar e drept, I might be biased in all this, pity me ! :-D

Ema spunea...

cred ca scapati din vedere un aspect - acest film pare sa fie destinat in principal femeilor, no offence; si nu cred ca se intentiona crearea unei opere de arta ci a unui film cu succes la publicul sau tinta, mie cel putin asa mi s-a parut si din categoria lui gasesc ca este printre primele; da, are clisee dar reuseste sa te faca sa te simti bine, sa crezi in iubirea nerealista a lui Noah si asa mai departe; nu e Solaris, Calauza si nici L'Année derniere a Marienbad, e un film bun sa-ti tii iubita-n brate la cinema si sa plece de-acolo suspinand si gata sa-ti ierte pacatele si poate, daca ai noroc, si mai mult
practic filmul asta da femeilor ceea ce vor sa vada, creeaza foarte bine un personaj inradacinat in niste stereotipuri si asteptari general valabile
mie mi-a placut filmul si sincera sa fiu gasesc ca exploateaza uimitor de bine mentalul feminin (nu vorbesc aici de Marie Curie ci de marea masa)
iar daca ar fi lasat-o pe ea nemachiata, ar fi calculat printr-o formula matematica cel mai scurt drum de la usa la pat, si ar fi durat vreo 2 secunde in pat nu cred ca mai voia nimeni sa se mai duca la film - pe cand asa toate balariile astea, machiajul, semineul, el care dupa ce ajunge la pat cu viteza gandului se opreste tamp si-i da ei jos cate-un ciorap tacticos, toate astea fac acele doamne si domnisoare sa vrea totusi sa vada filmul ca e ceva mai bun decat vad acasa ;-)
zic si eu...

vlad popic spunea...

interesting viewpoint, Ema ! ;-)
Numai ca perso nu am privit asa, ci pur si simplu m-am lasat furat :-)
Desigur, daca decorticam simbolistic, putem gasi multiple justificari si argumente, observa stereotipuri...
Dar parca dincolo de toate sunt niste priviri, un trosnet de semineu, chiar si un drum intortocheat si o incremeneala momentana a lui, cum spui, care cel putin pe mine ma fac sa iert multe pacate...:-)
Cat despre nerealism, cred ca tocmai el m-a vrajit - pluteste o aura parca peste tot filmul, care-mi pare totusi ca iese cel putin un pic din setul "romantelor de extasiat"... In definitiv, de ce sa nu credem, au moins momentan ? :-)

Ema spunea...

cred :-)

Cata O spunea...

@Busu
da, Vlad se mai lasa dus de val, dar pe mine ma intereseaza cum e valul.. si excelenta remarca cu erotismul discret. ca se poate si altfel. in general, americanii mi se par niste barbari


@Vlad
ce e exprimarea asta pe tine: focul exterior, o proiectie a focului interior.. ce ? facem comentarii la limba romana aici ? dam teza ?

@Ema
nu sunt de acord cu tine deloc. filmul nu este dedicat femeilor. e ca si cum ai spune ca femeile au un tip de romantism pe care barbatii nu il au. e ca si cand ai spune ca femeile sunt mai proaste si cad mai usor. exista niveluri. si asta e nivelul kitch. faptul ca tu sau eu cadem pentru el, nu ne scuza cu nimic. cu totii iubim kitch-ul. totul e sa avem puterea sa-l recunoastem si sa-l consideram ca atare. asta face diferenta intre noi si o telenovelista tipica.

Ema spunea...

stiu ca nu esti de-acord cu mine, am stiut de cand am postat :-)
dar asta nu schimba nimic, tot tin mult la tine!
ei poftim kitch-ul in care traiesc :))

vlad popic spunea...

Pai valul are o culoare la care tin mult, un turquoise foncé ce bate, in ape, spre albastru (i can hardly wait to show you a sample ;-) )

Cu teza la romana, nu stiu, si atunci si acum scriu si spun ce simt si vad :-)

Cata O spunea...

astazi intr-un context scolaresc s-a pus intrebarea ce inseamna romantism.. s-a propus pozitia in genunchi si facand declaratii fierbinti ca fiind ceva chici.. am tras cu coada ochiului la Ema.. ea n-a vrut sa se uite la mine :) pe mine acuma m-ar interesa altceva. de ce chici-ul ?

Ema spunea...

Ema era dupa catedra pe jos si desi a incercat sa te localizeze in sala nu a reusit, nu te vedeai de dupa catedra deloc; ma mir cum ma vedeai tu...

Cata O spunea...

well, actually tu atunci erai pe scaun, eu eram pe jos :))

Ema spunea...

iarta-ma Cata dar nu te-am vazut nici cand stateam pe scaun desi m-am gandit la discutia noastra despre kistch

Trimiteți un comentariu