sâmbătă, 26 iunie 2010

Un pic off-topic: Electra -- Jean Giraudoux (r: Claudia Morin)

Stiu ca e cam pe langa subiectul blog-ului, dar iata, ieri seara a fost un moment foarte important pentru mine, am vazut Electra lui Giraudoux (care ma "obsedase" inca din adolescenta cand o citisem prima data, dar pe care nu o vazusem niciodata pe scena), in regia lui Claudia Morin (http://morin.claudia.free.fr -- aici in rolul Clitemnestrei)...

De fapt, mitul Electrei ma preocupa foarte tare (ca si altele - gen Ulise, à propos de Electra, dar waay beyond, as well) si, ca sa fac o comparatie, Giraudoux transforma cumva coephorele tragice eschiliene in parabola à la Bunuel aproape... un exercitiu intertextual cu atat mai fascinant cu cat, la punerea in scena, lasa regizorului libertatea adaptarii (post)-moderne fara a cadea in ridicol... de fapt, am manipulat un pic pentru ca Giraudoux e dupa mine, paradoxal, mai degraba in filiatie cu Sofocle aici, dar cred ca remarca ramane valabila:-)

Si, ca sa fie totusi un clip atasat postului, iata un fragment dintr-o reprezentatie mai "veche" a aceleiasi piese, de aceeasi regizoare si cu aceiasi actori:

6 comentarii:

Liliana spunea...

te iertam, ca esti popularul blogului:)
ti-ai ridicat premiul?

Busu spunea...

@popic misto senzatia asta cand participi la un eveniment de mult dorit si acel eveniment este si pe masura asteptarilor tale .. apoi simti nevoia cu orice pret sa-l comunici si celorlalti pentru ca atunci cand scrii despre el, il retraiesti si te bucuri iarasi

in varianta originala a piesei costumele erau tot din perioada interbelica? (totusi piesa este cu personaje din grecia antica)

vlad popic spunea...

@Liliana: nu l-am ridicat, pentru ca i'm remote...:-s de unde sa-l ridic?:-/ poate de Craciun? :-)

@Adi: Da, asta voiam sa spun prin "adaptare (post-) moderna" :-) Poate nu erau chiar aceleasi cu cele din clip, dar tot asa, erau din perioada interbelica (atunci cand a fost scrisa piesa) :-)
In rest, dupa parerea mea ai dreptate cu senzatia si comunicarea ei;-)

Liliana spunea...

pai de aici:)
http://pentrumuzica.blogspot.com/2010/06/premiile-blogului-iunie-2010.html

vlad popic spunea...

Ah... da, acum am citit cu atentie, merci mult! I'm flattered!

Dar am o intrebare tehnica: cum ati reusit sa vedeti ale cui posturi au cele mai multe comentarii (care nu sunt ale sale - autocomentariile ar trebui sa nu se ia in calcul) ? :-) Ati numarat pur si simplu?

Cata O spunea...

@vlad
se numara comenturile si se voteaza in cadrul comitetului de blog, pentru ca nu doar cifrele conteaza..acolo in comitetul de blog se mai pot trage sfori, lua spaga, etc. si in final.. se stabileste castigatorul, care devine public

Trimiteți un comentariu